KÖL's hemsida

Musik

2015-års musikpristagare, violinisten Holger Petersen fick diplom, statyett, blommor och tusenlappar 
i Strövelstorps kyrka den 5 augusti.

"Finka Kalens pris- och stipendiekommitté"
Bergatorpsvägen 10
266 97 Hjärnarp
_______________

 

2014 års musikpris till Finka-Kalens minne utdelades lördagen den 14 juni 2014. Stipendiekommittén kunde i år inte utse någon ungdom bland dem som nominerats till musikstipendiet. Stipendiet blir därför vilande till år 2015.

Till 2014 års musikpristagare utsågs Knut Lindell, Ängelholm.
Priskommitténs motivering
: "Knut Lindell har under ett stort antal år varit en centralgestalt i Ängelholms musikliv. Knut har förmågan att locka fram det absolut bästa både från klaviatur och de körer han leder. En konsert under ledning av Lindell är en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Knut Lindells arbete för musiken är en gärning väl värd att belöna!"  I samband med prisceremonin i Båstads församlingshem  spelade Knut sin tonsättning av Ängelholmspoeten Millan Orsmarks dikt "Sommarkväll i Bjäre". Se noter.

__________Tidigare program:

2013 års musikpris och musikstipendium till Finka-Kalens minne
utdelades lördagen den 15 juli 2013 kl 12:30 på Malens Restaurang, Båstad.
Musikpriset (3 500 kr jämte statyett och diplom) utdelades till Andreas Lindgren med följande motivering:
"En ödmjuk människa och ypperlig musiker, som vid sina konserter aldrig gör åhörarna besvikna. Andreas behärskar hela spektret från svängig jazz till sakral musik. Därtill skicklig dirigent och körledare, som alltid får fram det ”lilla extra”. Andreas Lindgren är en värdig pristagare." Se diplomet.

Musikstipendiet (2 500 kr plus statyett och diplom) gick till Benjamin Olsson och motiverades så här:
"Benjamin lever mitt i musiken och behärskar sina instrument med fingertoppskänsla. Trots sin ungdom arbetar han med stor självdisciplin för att ständigt utvecklas musikaliskt. Benjamin Olsson är en stipendiat, som vi musikälskare kommer att höra mycket av i framtiden." Se diplomet.
______________________

KÖL's kommitté för stipendiet och musikpriset till Finka Kalens Minne har 21 november 2011 förberedande diskussioner inför
nästa års nomineringar och prisutdelning. Se program)

TYROLERAFTON 4 sept kl 18.00 på Heagården, Munka-Ljungby. Arrangör: B Gantzerts Insamlingsstiftelse.

Finka-Kalens Musikpris 2011 är utlyst.
Se protokollet från kommitténs beslut.

VISTRÄFF 11 april 2010 i Ysby gamla lanthandel! Alla välkomna! Se affisch.
_________

Den 13 mars 2010 kl 14:00  anordnar KÖL en konsert i Västra Karups kyrka.
Medverkande: Henrik Malmros, Ninni och Leif Carr, Lagabygdens Nyckelharpor samt Åsbo Spelmanslag och dragspelarna Thure Johansson och Karl-Erik Lundberg
Kl 16:00 blir det spelmansstämma i Västra Karups Bygdegård. Ninni Carr leder danslekar. Fika och soppa serveras.

Den 16 mars kl 19:00 framför Tussa Lannér och Siv Jönsson ett program i ord och toner. Plats: Västra Karups Församlingshem.

Estetiska linjen och Musikskolan i Ängelholm har Finka-Kalen som tema under vecka 18 år 2010 när de deltar i KÖL:s Kulturvecka. KÖL arrangerar då även föreläsningar under temat: "Släkten är bäst" om Finka-Kalen, Tina på Hasselbacken, Ö Pettern och några till.
"Finka Kalen" hette egentligen Karl Johansson och föddes den 5 mars 1860. Han blev som sin far Johan Peter Larsson och farfadern Lars Persson en uppskattad spelman under namnet "Finka Kalen". 
Det har berättats och skrivits mycket om honom och merparten är ingenting annat än legender eller skrönor. Men Finka-Kalen var målinriktad med en musikalisk kreativitet som få. En snabbtänkt, sällskaplig och frihetsälskande spjuver, som njöt av sina vandringar. Eller som han själv sade: "De e ingen värld ad våldränna i"  
Finka-Kalen är en del av Bjärehalvöns historia. Under året planerar KÖL en rad arrangemang då det är 150 år sedan "Finka Kalen" föddes den 15 mars 1850.

 

 

Sidan uppdaterad 2015-08-19  © Webbdesigner